Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland kan een mooie ervaring zijn. Je leert een andere cultuur kennen, wordt heel zelfstandig en het staat goed op je CV. Bij veel Nederlandse hogeronderwijsinstellingen is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te doen. Vaak is dit de minor, maar soms zijn er ook andere mogelijkheden. Ook is het mogelijk om een hele studie in het buitenland te doen.

Een deel van de studie in het buitenland

Als je een deel van je studie in het buitenland wil doen, is het handig om even goed uit te zoeken wat jouw instelling aanbiedt. Het is fijn als er ruimte voor een buitenlandervaring in de studie is ingebouwd, omdat je zo geen studievertraging op hoeft te lopen. Ook kan een uitwisselings- programma helpen met het regelen van de uitwisseling en is er dan vaak een contactpersoon op de instelling waar je heen kan met calamiteiten. Ook zijn er vaak partnerinstellingen in het buitenland waarmee afspraken zijn gemaakt om een uitwisseling soepel te laten verlopen.

Wanneer je blijft ingeschreven bij een Nederlandse onderwijsinstelling, heb je gewoon recht op studiefinanciering. Deze kan zonder problemen doorlopen. Ook zijn er verschillende programma’s en beurzen waar je voor in aanmerking zou kunnen komen die je helpen een buitenlandstudie te financieren.

Buitenland studie
Studiefinanciering

Een hele studie in het buitenland

Het is ook mogelijk om een hele studie in het buitenland te doen. In sommige gevallen heb je dan nog steeds recht op een studiefinanciering. Dit wordt dan een meeneembare studiefinanciering genoemd. Of je hiervoor in aanmerking komt ligt aan de instelling, het land en de opleiding. Ook zijn er wat extra eisen. Op de website van DUO staat een handig overzicht met alle eisen waar je aan moet voldoen, voor welke landen er iets te regelen valt en hoe je de studiefinanciering aan kunt vragen.

Menu