Vind een passende studie

Het kiezen van een studie kan soms moeilijk zijn. Er zijn heel veel opties, ook nog eens verspreid over verschillende steden en instellingen. Vraag jezelf af waar je goed in bent, waar je interesses liggen en wat voor jou belangrijk is in een studie. Eén van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een studie is dat je het leuk moet vinden.

Een studie stoomt je klaar voor de volgende stap in je leven, maar raak hier niet teveel van in paniek. Er zijn veel mensen die uiteindelijk iets anders gaan doen dan waar ze in eerste instantie voor gestudeerd hebben.

Doe een studiekeuzetest

Er zijn veel studiekeuzetests te vinden op het internet. Aan de hand van een vragenlijst zal er duidelijk worden welke studies bij jou passen. Deze tests zijn niet heilig, maar kunnen een goed inzicht geven in welke richting je op moet denken.

Op de website van Studiekeuze123 staan verschillende tests om je te helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. De interessetest is beschikbaar tegen een kleine betaling, maar de andere tests zijn gratis.

Ga naar open dagen

Onderwijsinstellingen hebben vaak open dagen, proefstudeer mogelijkheden en meeloopdagen. Allemaal kunnen zij je helpen bij het maken van de juiste keuze. Je komt zo iets te weten over de opleiding, het verloop en het gebouw. Je kan sfeer proeven en vragen stellen aan studenten. Je kan naar zoveel open dagen gaan als je maar wilt.

Vergelijk onderwijsinstellingen

Als je eenmaal een studie hebt gekozen, zijn er vaak verschillende hogescholen of universiteiten die deze studie aanbieden. Er zijn verschillende aspecten die een rol kunnen spelen bij een uiteindelijke keuze. Soms hebben de verschillende onderwijsinstellingen een andere focus, je kunt dan kiezen waar jouw interesse ligt. Ook kan de optie om op kamers te gaan meespelen, of de uitgaansgelegenheden in een stad.

Menu