Veel leerkrachten die de ontwikkeling van hun leerling belangrijk achten, volgen een nascholing basisonderwijs. Een nascholing kan de docent op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in het vak en hem nieuwe leermethodes aanleren. De meeste bijscholingen voor in het basisonderwijs vinden plaats in groepsverband. Doordat er zoveel van deze cursussen zijn, is het soms moeilijk om de bomen door het bos te zien. Welke cursus kies je, en heeft deze überhaupt nut? Als je nog niet overtuigd bent van de voordelen van nascholing in het basisonderwijs, dan kun je er meer informatie over lezen in deze blog.

Zowel de docent als leerling presteren beter 

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste docenten vinden dat ze betere werkprestaties hebben en dat ook hun leerlingen betere resultaten hebben. Hoe komt dit? Bij een cursus nascholing is er veel aandacht voor hoe docenten met hun leerlingen moeten omgaan en hoe ze hen kunnen stimuleren om beter hun best te doen. Op deze manier haalt de leerling betere cijfers. Dit heeft ook een positieve invloed op de docent, die ziet dat zijn werk iemand anders helpt.

Evidence-based vaardigheden opdoen 

Veel nascholingen werken met de didactische werkvorm. Dit zorgt ervoor dat docenten meer inzicht krijgen in hoe zij als docent zijn en hoe ze met hun leerlingen omgaan. Bij de nascholing leer je allerlei vaardigheden, waaronder hoe je een leerling stimuleert en wat de ontwikkelingen op pedagogisch gebied zijn in het basisonderwijs. Alle methodes die hierbij gebruikt worden zijn evidence-based en werken. Je weet dus zeker dat wat je leert, je later in het klaslokaal in de praktijk kunt brengen.

Opbouw van een nascholingscursus 

Bij een goede nascholing is er niet alleen aandacht voor theoretische vraagstukken, maar ook voor de praktijk. Er zijn veel cursussen die zich maar op één tak van sport richten, maar een goede cursus besteedt aan beide aandacht. Je hebt namelijk niks aan theorie als je niet weet hoe je deze in praktijk moet brengen. Je hebt ook niks aan praktijkopdrachten als je niet begrijpt welke psychologie erachter schuilt. Een goede cursus zal op een laag instapniveau starten, zodat je meegroeit naar het niveau waar je hoort te zijn. Aan het einde van de cursus ben je in het bezit van de juiste vaardigheden waardoor je weer helemaal up to date bent.

Stimuleer je leerlingen 

Een van de belangrijkste aspecten van een nascholing is dat je leert hoe je je leerling motiveert. Wanneer je zicht hebt op de leerdoelen en leerlijnen van de student, kun je hier gepaste actie op ondernemen. Door de juiste leerstof aan te bieden motiveer je niet alleen je student, maar ook jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu