Hoe schrijf je je in voor een studie?

Als je de keuze voor een studie hebt gemaakt, is het tijd om je in te gaan schrijven. Belangrijk om te weten is dat de deadline voor het inschrijven bij een numerus fixus studie 15 januari is. Bij een reguliere studie is de aanmelddeadline 1 mei.

Om je aan te kunnen melden voor een studie, moet je een DigiD hebben. Vraag deze dus tijdig aan, zodat je geen problemen krijgt met de aanmelddeadline.

Studielink

Alle inschrijvingen voor hogere opleidingen worden gereguleerd via Studielink. Na het aanmaken van een account kan je op het knopje opleidingen klikken. Hiermee kan je een verzoek tot inschrijven indienen bij de universiteit of hogeschool van jouw keuze. Wanneer je bent geslaagd voor de middelbare school, wordt alle relevante informatie gedeeld met studielink. Studielink kan dit vervolgens delen met de instelling waar jij een studie wil gaan volgen.

Studiekeuzecheck

Na het aanmelden is er de mogelijkheid tot een studiekeuzecheck. Deze check kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Soms is het een vragenlijst, maar het kan ook een gesprek of toets zijn. Sommige onderwijsinstellingen stellen deze studiekeuzecheck verplicht. Na deze check ontvang je een al dan niet bindend studieadvies.

Afronden van de inschrijving

Nadat je je ingeschreven hebt via studielink, ben je nog niet automatisch ingeschreven bij de onderwijsinstelling. Je krijgt hier per mail informatie over van de instelling waar je je in wil schrijven. Zo moet je soms nog cijfers doorgeven en de betaling van het collegegeld regelen. Nadat je volledig bent ingeschreven krijg je hier per mail een bevestiging van.

Handig om te weten is dat een aanmelding pas volledig geaccepteerd wordt na het behalen van een middelbaar diploma. Als je alle stappen hebben afgerond en er staat nog niet dat de inschrijving is bevestigd in studielink, kan het zijn dat je diploma nog niet bevestigd is. Dit gebeurt vanzelf.

Volgend bericht
Wat kost studeren?
Menu