Wat kost studeren?

Het collegegeld voor hoger onderwijs is een vastgesteld bedrag dat bij elke instelling hetzelfde is. In het collegejaar 2021/2022 is dat € 2168 euro. Voor eerstejaars studenten die voor het eerst studeren is dit de helft. Dit zijn de kosten die iedereen sowieso moet maken. Het blijft hier echter niet bij, er zijn nog een aantal andere zaken waar studenten geld aan uitgeven. In dit artikel benoemen we de belangrijkste kosten.

Boeken en andere studiebenodigdheden

Op het hoger onderwijs moeten alle boeken zelf gekocht worden. Deze boeken zijn meestal niet goedkoop. Gemiddeld geven studenten zo’n 58 euro per maand uit aan boeken en andere studiebenodigdheden. Denk hierbij aan schriften, pennen en markers.

Huur

Veel studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan wonen. Zeker wanneer studenten in een andere stad gaan studeren dan ze wonen, wordt er vaak gekozen voor een studentenhuis. De gemiddelde huurkosten bedragen 417 euro per maand, maar dit is slechts een landelijke afspiegeling. De huurkosten kunnen per stad erg verschillen. Vooral kamers in de grote steden van de randstad kunnen erg duur zijn. Amsterdam is koploper, je betaald daar al snel rond de 600 euro voor een klein kamertje.

Verder is het handig om na te denken over een inboedelverzekering als je op jezelf gaat wonen. Deze verzekering beschermt je tegen bijvoorbeeld inbraak, brandschade en vernieling.

Vervoer

Voor studenten is er een speciaal studenten ov. Hiermee kan er gratis gereisd worden met de tram, trein, metro of bus. Er moet echter gekozen worden tussen een weekabonnement en een weekend abonnement. Voor de overige dagen moet wel betaald worden, weliswaar met korting. Ook is het handig om een fiets te hebben om van je kamer naar de onderwijsinstelling te gaan. Er zijn verschillende bedrijven die fietsen te huur stellen. Gemiddeld geven studenten per maand 63 euro uit aan vervoer.

Vorig bericht
Hoe schrijf je je in voor een studie?
Volgend bericht
Hoe zit de universitaire studie in elkaar?
Menu